Rahoitusyhtiötuotteiden hinnoittelu ja rahoituksen toteutuminen : tuloksia yritystason aineistosta - Härkönen, Henriikka (2023)
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä ja investointien toteuttajia (Mercieca, Schaeck & Wolfe, 2009; Euroopan komissio 2023). Jo niiden yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi on tärkeää, että investointeja varten on olemassa toimivat rahoitusmarkkinat. Yritysrahoitusmarkkinoilla onkin useita eri toimijoita, jotka etsivät sopivaa hintaa rahoitukselle sen riskit ja kilpailutilanne huomioiden (Ho & Saunders, 1981). Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitetään rahoitusmarginaalin vaikutusta yritysasiakkaan valintaan ottaa tarjottu luotto tietystä pankista. Tämän lisäksi opinnäytetyö tuottaa tietoa muista valintaan vaikuttavista tekijöistä. Yritysten investointipäätöksistä on olemassa runsaasti tutkimustietoa, mutta vastaavanlaista tieteellistä tutkimusta ei tutkielman tekijän tietojen mukaan ole raportoitu. Tutkimuksen tilastoaineisto on saatu merkittävältä suomalaiselta pankilta. Aineisto kuvaa luotonantajan tarjoamia kone- ja laitekaupparahoituksia vuosina 2020–2022. Instrumenttimuuttujamallinnukseen ja logit-mallinnukseen perustuvien tulosten mukaan yhden prosenttiyksikön nousu marginaalissa vähentää luototuksen toteutumistodennäköisyyttä 5–9 prosenttia. Aiempi asiakassuhde puolestaan nostaa 21–23 prosenttia luoton toteutumistodennäköisyyttä. Yritykset siis punnitsevat rahoittajan valintaa myös muiden tekijöiden kuin hinnan perusteella. Vaikka aineiston kattavuus markkinoista on korkea, tulosten luotettavuuteen ja yleistettävyyteen on suhtauduttava monin varauksin.