Virtuaalitodellisuutta hyödyntävän harjoittelun vaikuttavuus alaselkäkipuun aikuisilla : järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi - Korjus, Lauri (2023)
Alaselkäkipu on ollut kansainvälisesti merkittävä kansanterveyttä ja -taloutta heikentävä tekijä edeltäneen kolmen vuosikymmenen aikana ja sen vallitsevuuden ennustetaan kasvavan edelleen. Alaselkäkivun ennuste on usein hyvä ja yksilölliset psykososiaaliset tarpeet huomioivaa terapeuttista harjoittelua suositellaan ensisijaiseksi hoitokeinoksi. Yksi mahdollisista harjoittelun muodoista alaselkäkivun kuntoutuksessa voi olla virtuaalitodellisuutta (VR) hyödyntävä harjoittelu. Tämän järjestelmällisen katsauksen ja meta-analyysin tarkoituksena oli selvittää, onko virtuaalitodellisuutta hyödyntävä harjoittelu vaikuttavampaa koettuun kivun intensiteettiin alaselkäkipuisilla aikuisilla, verrattuna muuhun harjoitteluun, tavanomaiseen hoitoon ja ohjaukseen tai hoidotta jättämiseen. Lisäksi tarkasteltiin, liittyykö harjoitteluun haittavaikutuksia ja mikä on VR-harjoittelun näytönaste.