Jäsenneltyjen tiedusteluanalyysimenetelmien käyttö jatkuvuuden hallinnan suunnittelussa - Heikkilä, Miika (2023)
2020-luvulla julkishallinnon organisaatioiden toimintaympäristön turvallisuustilanne on muuttunut jatkuvasti epävarmemmaksi. Kyberturvallisuuden viitekehyksessä toteutetulle jatkuvuuden hallinnan suunnittelulle on merkittävää kysyntää. Suomalaiselle julkishallinnolle tarjolla olevat jatkuvuuden hallinnan suunnittelun työkalut näyttävät olevan omimmillaan tilanteessa, jossa niihin syötetään ja taltioidaan toisaalla analysoitua tietoa. Tässä tutkimuksessa on sovellettu jäsenneltyjä tiedusteluanalyysimenetelmiä (Structured Analytic Techniques, SAT) jatkuvuuden hallinnan suunnittelussa. Tutkimus on toteutettu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja kehittävän tutkimuksen (Design Science Research, DSR) keinoin. Tutkimustulosten mukaan jäsenneltyjä tiedusteluanalyysimenetelmiä voidaan hyödyntää toimintaympäristöanalyysissä, toiminnanvaikutusanalyysissä ja riskienarvioinnissa, kun organisaation tietojenkäsittely-ympäristö on monimutkainen sosiaalisten sekä teknologisten entiteettien kokonaisuus. Menetelmät tarjoavat mahdollisuuden asiantuntijan kognitiivisten vinoumien ja intuitiivisten ansojen vähentämiseen, sekä vaihtoehtoisia näkökulmia antavaan syventävään tausta-analyysiin. Menetelmien käyttöön liittyy varauksellisuutta. Menetelmät voivat altistaa virheille niiden luonteen vuoksi, olla työläitä ja vaatia erityisosaamista. Tutkimuksessa on ehdotettu pidempikestoisia tutkimuksia, joissa jäsenneltyjä tiedusteluanalyysi-menetelmiä sovelletaan laajemmin perinteisen tiedustelun ulkopuolella. Tämä voisi tapahtua erityisesti jatkuvuuden hallinnan suunnittelussa sekä ylläpidossa, mahdollisesti tekoälyavusteisesti, arvioiden menetelmien hyödyllisyyttä sekä käytettävyyttä jatkuvuuden hallinnan prosessissa.