Lignin-carbohydrate complexes of wood and non-wood materials : fractionation and characterisation - Mälkiä, Kia (2023)
Nykytutkimuksen valossa ligniinin oletetaan olevan sitoutunut kovalenttisesti hiilihydraatteihin lignoselluloosapitoisessa biomassassa. Näitä rakenteita kutsutaan ligniini-hiilihydraatti komplekseiksi. Tämän pro gradu- tutkielman kirjallisuuskatsaus käsittelee ligniini-hiilihydraatti kompleksien rakenteita, fraktiointia sekä analysointia. Tämänhetkisen ymmärryksen mukaan ligniini on sitoutunut hiilihydraatteihin pääasiassa kolmentyyppisillä sidoksilla, jotka ovat fenyyliglykosidi-, bentsyylieetteri- ja esterisidoksia. Ensimmäisen kunnollisen menetelmän ligniini-hiilihydraatti kompleksien fraktioimiseksi esitteli Björkman, jonka jälkeen monia erilaisia menetelmiä on julkaistu. Käytetyllä fraktiointimenetelmällä on vaikutusta ligniini-hiilihydraatti kompleksien rakenteisiin. Moderni 2D NMR spektroskopia on tehokkain menetelmä ligniini-hiilihydraatti kompleksien analysoitiin yhdessä perinteisten pilkkomistekniikoiden kanssa.