DevOpsin toteuttaminen pilvipalveluna : keino laadukkaaseen sovelluskehitykseen? - Humalamäki, Lauri (2023)
Ketterät sovelluskehitysmallit ovat yleistyneet merkittävästi ja suurelta osin korvanneet perinteisen vesiputousmallin. Ketterän sovelluskehityksen rinnalle syntynyt DevOps on toimintamalli, joka tukee ketterää sovelluskehitystä ja mahdollistaa nopeat ja jatkuvat julkaisut sekä automaation lukuisissa eri sovelluskehityksen vaiheissa. Lisäksi pilvipalvelut ovat yleistyneet selvästi viime vuosina, ja monet organisaatiot päätyvät uusiin teknologioihin sekä käytänteisiin pärjätäkseen markkinoilla. Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, miten toimintamalli DevOpsia voidaan toteuttaa PaaS-pilvipalveluna (Platform as a Service). Tutkielma antaa lukijalle kattavan kuvan DevOpsista ja sen tärkeimmistä työkaluista sekä käytänteistä. Lisäksi tutkielmassa esitellään yleisimmät pilvipalvelumallit ja niiden ominaisuudet. Tämä luo tarvittavaa pohjaa sille, miten DevOps voidaan yhdistää PaaS-pilvipalveluun. Tutkielmassa myös selvitetään, miten pilvipalvelupohjaiset DevOps-palvelut voivat edistää ohjelmistotuoteprojektin laatua. Laatu terminä on monimerkityksinen käsite, joten se määritellään tarkkaan ja tutkimuksen tueksi luodaan uusi viitekehys. Esimerkkinä PaaS-pohjaisesta pilvipalvelusta on Microsoft Azure DevOps. Tutkielmassa käydään Azure DevOps käydään läpi, jotta havaitaan, miten se toteuttaa DevOps-toimintamallin käytänteitä. Lisäksi Azure DevOpsia käytetään apuna tarkastelemaan, miten DevOps-pilvipalvelulla voidaan parantaa ohjelmistotuotteen laatua. On huomioitava, että Azure DevOps on tuore tuote, joten aiempi tutkimusaineisto siitä on vielä pirstaloitunutta. Tutkielma toteutettiin tapaustutkimuksena ja haastatteluosuus on suoritettu teemahaastattelun, jossa haastateltiin Azure DevOpsia käyttävää tiimiä.