Effects of micro-influencer marketing on Z-generation behavior - Vanha-Aho, Maija (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma tutkii suhdetta Z-sukupolveen kuuluvien kuluttajien, sosiaalisen median ja mikrovaikuttajamarkkinoinnin välillä. Tutkielma hyödyntää kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja puolistrukturoitujen haastatteluiden avulla kerätään dataa Z-sukupolven näkemyksistä ja asenteista sosiaalista mediaa ja mikrovaikuttajamarkkinointia kohtaan. Haastatteluihin osallistui kahdeksan Z-sukupolven edustajaa, joista viisi oli naisia ja kolme miehiä. Tutkimuksen analyysimetodina käytettiin temaattista analyysia, joka paljasti mielenkiintoisia havaintoja Z-sukupolven sosiaalisen median käytöstä ja asenteista sosiaalisen median markkinointia ja mikrovaikuttajamarkkinointia kohtaan. Tutkielman löydökset viittaavat siihen, että mikrovaikuttajamarkkinoinnilla on merkittävä vaikutus Z-sukupolven kuluttajakäyttäytymiseen ja eri sosiaalisen median kanavat, kuten Instagram ja TikTok ovat isossa roolissa tämän sukupolven päivittäisessä elämässä. Lisäksi tutkielman myötä voidaan tehdä johtopäätös siitä, että Z-sukupolvi arvostaa autenttisuutta, uskottavuutta ja samaistuttavuutta mikrovaikuttajista puhuttaessa. Z-sukupolvi luottaa mielellään mikrovaikuttajien suosituksiin, sillä ne koetaan aitoina ja luotettavina. Tämä johtopäätös tukee lähteenuskottavuusteoriaa, joka on yksi tutkielman pääteemoista. Mitä luotettavampana lähde nähdään, sitä tehokkaampana hänen suosituksensa ja sisältönsä koetaan. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että mikrovaikuttajamarkkinointi on arvokas strategia yrityksille, jotka haluavat tavoittaa Z-sukupolven jäseniä ja täten yritysten tulisi priorisoida mikrovaikuttajia, jotka ovat yhteensopivia yrityksen profiilin kanssa ja joiden kanssa voidaan muodostaa pitkäaikaisia yhteistöitä maksimoidakseen sisällön vaikutuksen kuluttajakäyttäytymiseen.