Näkökulmia pörssiyhtiöiden Hallinnointikoodin 2020 palkitsemisraportoinnin pakottavuuteen - Linho, Anna (2023)
Suomalaisten pörssiyhtiöiden palkitsemisraportointi perustuu osin pörssiyhtiöitä koskevaan lainsäädäntöön ja osin Arvopaperimarkkinayhdistyksen ylläpitämään Hallinnointikoodiin 2020. Tämän tutkimuksen päätutkimuskysymyksenä oli tarkastella sitä, miten pörssiyhtiöt soveltavat Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n laatiman Hallinnointikoodin pakollisen palkitsemisen raportointijakson vaatimuksia palkitsemisraporteissaan. Toisena päätutkimuskysymyksenä tutkittiin sitä, mitä mahdollisia ja raportoituja seurauksia pörssiyhtiöille on seurannut Hallinnointikoodin noudattamattomuudesta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu keskeisten johdon palkitsemiseen liittyvien käsitteiden ja teorioiden pohjalle. Lisäksi tutkimuksessa tutustutaan Corporate governance käsitteeseen tutkielmalle olennaisilta osin ja Suomen pörssi-yhtiöiden Hallinnointikoodin pakollisen palkitsemisraportoinnin jaksoon. Tutkimusaineisto koostuu seitsemän suomalaisen pörssiyrityksen vuosina 2021–2022 julkaisemista palkitsemisraporteista ja vuosikertomuksista. Tutkimus on luon-teeltaan kvalitatiivinen, osin vertaileva tutkimus, jossa aineiston analyysi suoritettiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Analyysi pohjautui strukturoituun analyysi-runkoon, jonka viitekehyksenä toimii Hallinnointikoodi 2020. Analyysirungon avulla arvioitiin palkitsemisraporttien vastaavuutta suhteessa Hallinnointikoodiin 2020. Tuloksista käy ilmi, että yritysten palkitsemisraportit noudattavat jossain määrin lainsäädännön ja Hallinnointikoodin vaatimuksia. Tutkimustulosten mukaan vaikuttaisi kuitenkin siltä, että palkitsemisraportointia koskeva sääntely on lainsäädännöllisestä pakottavuudestaan huolimatta suositusluonteista, sillä sääntelyn noudattamatta jättämisestä ei vaikuttaisi aiheutuvan yrityksille varsinaisia hallinnollisia seurauksia. Näyttäisi siltä, että palkitsemisraportointia koskeva sanktiointi on yhteiskunnallisella tasolla luotettu ei-formaalisen sanktioinnin piiriin, joka ilmenee pääasiallisesti poliittisina sanktioina eli julkisena arvosteluna. Tämä huomio kuitenkin haastaa osakkeenomistajien oikeudet. Tutkimuksen lopussa pohditaan lyhyesti myös osakkeen-omistajien oikeudet -direktiivin taustaa sekä vuoden 2009 finanssikriisin aiheuttajia.