Digitaalinen kaksonen organisaation päätöksenteon tukena - Pitkänen, Lauri (2023)
Digitalisaation ja teknologian kehityksen takia esille nousee ajallisesti yhä tiiviimmin uusia teknologioita. Digitaalinen kaksonen on kerännyt huomiota niin tutkimuksessa kuin käytännön sovellutuksissa viime vuosina yhä enemmän. Tämän tutkielman tarkoituksena on esitellä digitaalista kaksosta teknologiana sekä erilaisia päätöksentekomalleja. Näiden pohjalta tutkielmassa pyritään vastaamaan tutkimuskysymyksiin: Mitä hyötyjä digitaalisen kaksosen käytöstä voidaan todeta olevan operatiivisen ja strategisen päätöksenteon tukena? Tutkielma käsittelee saavutettuja hyötyjä päätöksenteossa käyttämällä digitaalista kaksosta sen apuna. Esille nousee myös idea dataperustaisesta päätöksenteosta, jota digitaalinen kaksonen teknologiana soveltaa tuottamalla informaatiota päätöksenteon tueksi. Tarkastellun kirjallisuuden perusteella digitaalisen kaksosen käytöstä strategisen sekä operatiivisen päätöksenteon apuvälineenä löydettiin useita erilaisia hyötyjä. Hyötyjä löydettiin erilaisten simulaatioiden tuomien ennusteiden kautta konkreettisissa tuotantoprosesseissa sekä palveluprosesseissa. Simulaatioiden kautta saavutettiin myös parempaa markkinaymmärrystä ja ennustettavuutta kuluttajakäyttäytymiseen. Tuloksia löydettiin myös digitaalisen kaksosen avusta hahmottaa abstrakteja tai laajoja kokonaisuuksia ja tämän perusteella tehtyjen informoitujen päätösten teosta. Tulevaisuudessa tutkimusta olisi hyvä kohdistaa digitaalisen kaksosen laajempiin käytännön sovellutuksiin organisaatioissa strategisen päätöksenteon tukena sekä kilpailuedun saavuttamisessa.