Äidin päihdeongelma : kirjallisuuskatsaus päihteitä käyttävän odottavan äidin palveluista sekä palvelujen naiserityisyydestä - Miekkoja, Hanna (2023)
Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa tarkastellaan odottaville ja päihteitä käyttäville äideille tarkoitettuja palveluita. Tutkielma pyrkii tarkastelemaan, huomioidaanko palveluissa naiserityisyyttä. Naiserityisyyteen liittyy olennaisesti häpeä sekä häpeän sävyttämä leimattu identiteetti. Naiserityisyyden, häpeän sekä häpeän sävyttämän leimatun identiteetin tarkastelu, odottavan äitien päihdeongelman yhteydessä muodostaa tutkielmani teoreettisen viitekehyksen. Tutkielmassa tarkastellaan myös millaisia hoitoon pääsyn esteitä palvelujärjestelmä sekä häpeä äidille luovat? Odottavan äidin päihdepalveluista tarkastelen kahta erityistason palvelua, HAL-erityisäitiyspoliklinikoita sekä laitosmuotoista perhekuntoutusta. Palvelut olen rajannut erityispalveluihin, koska odottavat äidit ovat erityistä tukea tarvitseva asiakasryhmä. Palvelujen naiserityisyyttä tutkiessani paikansin, kuinka päihdehoitojärjestelmä on historiallisista syistä rakentunut miesten tarpeiden varaan. Myös suomalaisen palvelujärjestelmän sukupuolineutraalius on haasteena naiserityisyyden toteutumiselle. Tulosten perusteella en osaa täysin vastata, huomioivatko palvelut naiserityisyyden. Aineistosta löytyi kuitenkin naiserityisyyden piirteitä. Esimerkiksi odottavan äidin herkkä tila tunnistetaan ja palvelut pyritään räätälöimään äideille sopiviksi.