Laaja-alaisen erityisopettajan konsultaatio luokanopettajien näkökulmasta - Jaatinen, Jeni (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista on laaja-alaisen erityisopettajan antama konsultaatio luokanopettajan näkökulmasta. Tarkemmin tutkimuksessa perehdyttiin siihen, millaista on laaja-alaisen erityisopettajan konsultaatio luokanopettajien näkökulmasta sekä siihen, millaisilla tekijöillä on merkitystä laaja-alaisen erityisopettajan toimivassa konsultaatiossa. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka aineisto kerättiin eri puolilta Suomea 11 luokanopettajalta Webropol- kyselylomakkeella avoimilla kysymyksillä. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tämän tutkimuksen mukaan laaja-alaisen erityisopettajan konsultaatiossa luokanopettajan näkökulmasta korostuivat konsultaation laatu, perehtyminen asiaan ja toisen ammattitaidon arvostus. Luokanopettajien mukaan kolme merkittävää tekijää olivat; käytettävissä oleva aika, erityispedagoginen osaaminen ja laaja-alaisen erityisopettajan vuorovaikutustaidot. Yhteisten käytänteiden luominen laaja-alaisen erityisopettajan antamaan konsultaatioon mahdollisesti tasoittaisi konsultaation laatua ja tarjoaisi tasa-arvoisemman tuen toteutumisen perusopetuksessa kaikille oppilaille.