Terveyteen liittyvään elämänlaatuun yhteydessä olevat tekijät sydäninfarktin sairastaneilla akuuttivaiheessa - Kainulainen, Jani (2023)
Sydäninfarktin sairastaneilla terveyteen liittyvä elämänlaatu (HRQL) on usein alentunut. Alentunut itseraportoitu terveydentila sydäninfarktin jälkeen voi olla itsenäinen ennustava tekijä kuolleisuudelle, sydäntapahtumille, sairaalahoidon tarpeelle ja hoitokustannuksille. Terveyteen liittyvään elämänlaatuun vaikuttaminen edellyttää siihen yhteydessä olevien tekijöiden tunnistamista. Yhteydessä olevien tekijöiden tiedetään vaihtelevan alueellisesti maiden välillä. Myös mittausajankohdan tiedetään vaikuttavan yhteydessä oleviin tekijöihin. Akuuttivaiheessa terveyteen liittyvään elämänlaatuun yhteydessä olevia tekijöitä ei Suomessa ole tähän asti tutkittu. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää terveyteen liittyvään elämälaatuun yhteydessä olevia tekijöitä 15D-elämänlaatumittarilla akuutin sydäntapahtuman jälkeen.