Infektioiden hallinta terveydenhuollon yksiköissä IoT-teknologian avulla - Kesti, Esa (2023)
Covid-pandemia on ravisuttanut maailmaa ja tappanut melkein seitsemän miljoonaa ihmistä ja satoja miljoonia ihmisisiä on saanut myös tartunnan. Monet valtiot, yhteisöt ja yksilöt ovat kehittäneet eri teknologioita joiden avulla voidaan seurata ihmisten kontakteja ja tartuntoja. Tässä Pro Gradu -tutkimuksessa on suunniteltu uudenlainen järjestelmä Suomen terveydenhuollon yksiköihin, joka käyttää hyväkseen IoT-teknologiaa, jonka avulla voidaan hallita järjestelmän tehokkuutta ja kustannuksia. IoT-teknologian avulla voidaan tehostaa tartunnan leviämisen seurantaa paikantamalla heidän lähikontaktinsa laitoksessa, joita voivat olla esimerkiksi laitoksen henkilökunta ja vierailijat. Sen avulla voidaan tehdä tarkempia päätöksiä esimerkiksi ihmisten karanteeniin määräämisessä, tai heidät voidaan kehottaa menemään testiin. Tämän gradu pyrkii vastaamaan kysymykseen: minkälaisella IoT-arkkitehtuurilla voidaan tehostaa infektioiden hallintaa ja seurantaa laitosympäristössä? Tässä tutkimuksessa myös suoritettiin infektioiden hallinnan digitaalisista apukeinoista kyselytutkimus, joka lähetettiin sähköpostilla terveydenhuollon ammattilaisille. Kyselyn tulosten perusteella olemassaolevissa ratkaisuissa on kehitettävää, jotta infektioiden seurannan työkaluista saataisiin helppokäyttöisempiä ja yleisemmin käytettyjä.