Kryptovaluutat maksutapana - mitä haasteita niiden yleistymiselle on? - Autonen, Annika (2023)
Kryptovaluuttojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen 15 vuoden aikana. Ensimmäinen kryptovaluutta julkaistiin yleisön tietouteen vuonna 2008, ja nykyään niitä on markkinoilla jo yli 17 000 erilaista. Useissa yrityksissä sekä valtioissa on jo tunnistettu kryptovaluuttojen mahdollisuudet maksamisessa, ja kuluttaja pystyy käyttämään näissä paikoissa kryptovaluuttoja maksutapana muiden vaihtoehtojen ohella. Tutkimusten mukaan kryptovaluuttojen yleistymisessä maksutapana on kuitenkin vielä paljon haasteita, minkä vuoksi nähtiin tarve koota yhteen ilmiön nykytila. Tässä tutkielmassa haluttiin selvittää, mitä haasteita kryptovaluuttojen yleistymiselle maksutapana on kuluttajan näkökulmasta. Tutkielmasta rajattiin pois esimerkiksi yhteiskunnalliset ja yritysten näkökulmasta vaikuttavat tekijät. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jotta aiheesta saatiin mahdollisimman kattava ja hyvä yleiskuva. Keskeiseksi haasteeksi tutkimuksista nousi esiin kuluttajan luottamus ja siihen vaikuttavat tekijät, kuten tietämys kryptovaluutoista sekä hallinnollinen sääntely ja lait. Tutkimuksissa havaittiin, ettei kuluttajilla välttämättä ole kovin korkea luottamus kryptovaluuttoja kohtaan sekä myös sääntelyn ja lainsäädännön puutos kryptovaluuttamaksujen osalta nähtiin niiden heikkoutena. Tutkimuksissa nousi myös esiin tiedon merkitys ja yhtenä haasteena voidaankin nähdä se, miten kuluttajien tietämystä kryptovaluuttoihin liittyen pystytään parantamaan juuri oikealla tavalla. Edellä mainittujen lisäksi keskeinen tutkimuksista esiinnoussut haaste oli kryptovaluuttojen käytön opettelun vaativuus ja haasteellisuus sekä kryptovaluuttojen käyttäminen yleisesti ja muut käytettävyyteen liittyvät tekijät. Käytettävyyteen liittyen useissa tutkimuksissa korostui kryptovaluuttojen heikko transaktionopeus, joka näyttäytyy kuluttajalle maksutapahtumien hitautena. Myös kryptovaluuttalompakot nousivat esiin laajalti tutkimuksissa, sillä kryptovaluutoilla maksaminen tapahtuu kryptovaluuttalompakoita käyttämällä. Tutkimusten mukaan lompakoihin liittyen erityisesti niiden käytön opettelu sekä käytettävyyteen liittyvät tekijät, voivat olla haaste kryptovaluuttojen yleistymiselle maksutapana. Lisätutkimusta kuitenkin vielä tarvitaan, jotta kaikkein keskeisimmät haasteet saadaan selville. Näin olisi sitten mahdollista keskittyä juuri niihin epäkohtiin, jotka vahvimmin toimivat haasteena kryptovaluuttojen yleistymiselle.