Karboksylaatti-ionien käytöstä katalyysissä - Lähde, Arttu (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman kirjallinen osa käsittelee karboksylaatti-ioneja katalyysissä. Tutkielman alkupäässä käsitellään karboksylaattikatalyysiä ja karboksylaatti-ioneja stoikiometrisina reagensseina. Tämän jälkeen esitellään aminohappo proliinin käyttöä bifunktionaalisena katalyyttinä. Karboksylaattianionin merkitystä vastaionina käsitellään tutkielman loppupuolella niin kiraalisissa aminohapposuoloissa kuin muidenkin kiraalisten kationinen kanssa. Kirjallisessa osassa käydään myös läpi kirjallisuusesimerkkejä Mannich- ja atsa-Favorskii -reaktioista, joita kokeellisessa osassa pyrittiin toistamaan karboksylaattikatalysoituina.