Perhetrauma kauhun lähteenä teoksessa The Haunting of Hill House - Oljakka, Sara (2023)
Tarkastelen tutkimuksessani Mike Flanaganin ohjaamassa Netflix-sarjassa The Haunting of Hill House (2018) esiintyvien kauhun elementtien yhteyttä teoksen traumanarratiiviin. Tutkimuskysymykseni on: miten kauhugenren elementit kuvastavat teoksen henkilöhahmojen kokemuksia ja tuntemuksia liittyen perheen traumaattiseen menneisyyteen? Alustavana hypoteesina tutkimuksessa on se, että kauhun elementit edustavat yksilöllisesti henkilöhahmojen psyykkisiä ongelmia, jotka liittyvät hahmojen kokemaan perhetraumaan ja -dynamiikkaan. Teoreettisena taustana tutkimuksessa ovat sekä kauhu että traumafiktion lajityyppien tyypilliset piirteet ja niiden tarkastelu teoksen yhteydessä, audiovisuaalisen kerronnan kontekstissa. Tutkimuksessa lajityyppien yhdisteleminen tapahtuu representaation käsitteen avulla. Kahden eri lajityypin yhdistelemisellä tutkimuksessa motivoidaan yksittäisten teosten lajihybridiseen tarkasteluun laajemmin. Tutkimuksen tavoitteena on lisäksi laajentaa diskurssia traumafiktion tutkimuksen tutkimuskentällä sekä syventää käsityksiä kauhufiktion elementtien merkityksistä. Tällä tarkoitan siis tapaa, jossa kauhun elementtien avulla pyritään syventämään teoksen narratiivia. Tutkimuksessa on aluksi tarkasteltu sekä kauhu- että traumafiktion lajityyppejä, jonka jälkeen audiovisuaalisesta aineistosta on tehty havaintoja, jotka on myöhemmin yhdistetty edellä mainittuun teoriapohjaan. Lopuksi johtopäätökset on kirjattu ylös. Tutkimuksessa selvisi, että kauhun elementit ovat keskeisesti sidoksissa teoksen traumanarratiiviin sekä yksittäisten henkilöhahmojen tapaan käsitellä ja kokea traumaattinen tapahtuma.