Maahanmuuttotaustaisten oppimisen, kulttuurisen moninaisuuden ja monikielisyyden tukeminen suomalaisissa koulutuspoliittisissa asiakirjoissa - Hallikainen, Maria; Hallikainen, Mikael (2023)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuinka viisi suomalaista koulutuspoliittista asiakirjaa ohjaavat ja määrittelevät maahanmuuttotaustaisten oppijoiden oppimisen, kulttuurisen moninaisuuden ja monikielisyyden tukemista. Pääpainona tutkimuksessa oli tutkia sitä, millaisia suosituksia ja pakollisia toimia asiakirjoista löytyy. Lisäksi tarkastelimme asiakirjojen kielessä havaittavia valtasuhteita ja diskursseja. Asiakirjat olivat perusopetuslaki, kotoutumislaki, koulutuspoliittinen selonteko, perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja perusopetuksen opetussuunnitelma aikuisille. Tutkimus toteutettiin osana TEAMS-hanketta kvalitatiivisella tutkimusotteella. Aineisto analysoitiin teema-analyysin ja kriittisen diskurssianalyysin avulla. Tulosten mukaan asiakirjoista löytyi suosituksia ja pakollisia toimia paljon, mutta konkreettisia keinoja toteuttaa tukemista vain vähän. Maininnat keskittyivät muun muassa kielten opetukseen, tasa-arvoisempaan kouluympäristöön ja työllistymisen lisäämiseen. Lisäksi asiakirjoissa painotettiin monessa kohtaa resurssien välttämättömyyttä monipuoliseen ja kulttuurisesti moninaiseen opetukseen. Valtasuhteet asiakirjoissa näkyvät selkeimmin kuntien ja viranomaisten päätösvallassa suhteessa kotoutumissuunnitelmiin sekä maahanmuuttotaustaisen oppijoiden kompromissien tekemisessä liittyen kielen ja uskonnonopetukseen. Myöskään maahanmuuttotaustaisiin oppijoihin viittaavat sanavalinnat eivät ole yhteneväisiä tai johdonmukaisia asiakirjojen välillä.