Autonomisen hermoston virittyminen vuorovaikutustilanteissa yksinäisillä ja ei-yksinäisillä henkilöillä - Granlund, Julius; Siiskonen, Maria (2023)
Ihmiset tarvitsevat merkityksellisiä sosiaalisia suhteita selvitäkseen. Länsimaissa yksinäiseksi itsensä kokevia ainakin ajoittain on kuitenkin noin neljäsosa ihmisistä. Yksinäisyyden on todettu yhdistyvän moniin terveyshaittoihin nostaen riskiä esimerkiksi ennenaikaiseen kuolemaan ja mielenterveysongelmiin. Terveyshaittojen lisäksi yksinäisyyden on havaittu vaikuttavan ihmisen kognitiivisiin prosesseihin vuorovaikutustilanteissa herkistäen sosiaalisten uhkien havaitsemiselle ja lisäten odotuksia torjutuksi joutumiselle. Yksinäisyyden vaikutuksesta vuorovaikutustilanteiden kokemiseen, virittävyyteen ja niissä toimimiseen tarvitaan lisää tutkimustietoa, jotta yksinäisyyteen voitaisi puuttua tehokkaammin.