"Paavikirkon vaara" : sanomalehtikeskustelu roomalaiskatolisesta kirkosta ja uskonnonvapaudesta Suomessa 1906-1922 - Tuovila, Leena (2023)
Tutkielmani otsikon sitaatti on lainaus vuoden 1920 tammikuun Kotimaa-lehden artikkelista, jossa käytiin läpi roomalaiskatolisen kirkon asemaa Suomessa. Lainaus on sikäli hyvin kuvaava tutkielmani aiheelle, sillä termit ”paavikirkko” ja ”vaara” esiintyivät melko usein yhdessä 1900-luvun alkuvuosikymmenten suomalaisissa sanomalehtiartikkeleissa, jotka koskivat jollain tapaa katolista kirkkoa Suomessa. Tässä tutkielmassa aionkin käsitellä julkista keskustelua, joka syntyi katolisesta kirkosta uskonnonvapauslain valmistelun ympärillä Suomessa vuosien 1906–1922 välillä. Tutkielmani tarkoitus on selvittää miten ja missä yhteydessä suomalaisessa lehdistössä viitattiin katoliseen kirkkoon kyseisenä ajanjaksona. Aion myös perehtyä siihen, miten katolisen kirkon varhaiseen toimintaan Suomessa suhtauduttiin sanomalehdistössä ja miten vuoden 1922 uskonnonvapauslaki ja siitä syntynyt keskustelu kytkeytyivät tähän. Miksi juuri katolinen kirkko herätti erityistä huolta keskustelussa uskonnonvapaudesta?