Ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevien odotukset ja kokemukset yhteisvanhemmuuden keskinäisestä tuesta - Nieminen, Pauliina (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli kuvailla sitä, millaisia odotuksia ja toiveita ensimmäistä lastaan odottavilla vanhemmilla oli yhteisvanhemmuuden keskinäisestä tuesta, ja millaisia kokemuksia vanhemmilla oli keskinäisestä tuesta lapsen syntymän jälkeen. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä yhteisvanhemmuuden keskinäisestä tuesta siirtymävaiheessa vanhemmuuteen. Tutkielma liittyi CopaGloba -tutkimushankkeeseen, jossa oli haastateltu vanhempia odotusaikana ja lapsen ollessa 1,5-vuotias. Tutkielman aineisto koostui 18 äidin ja 18 isän puolistrukturoiduista haastatteluista, joita analysoin aineistolähtöisesti tematisoimalla ja tyypittelemällä. Suurimmalla osalla vanhemmista oli optimistisia odotuksia keskinäisestä yhteisvanhemmuuden tuesta. Osa vanhemmista tiedosti mahdolliset haasteet ja osalla odotukset olivat epävarmoja. Tulevat äidit ja isät odottivat käytännön tukena toimivaa vanhempien keskinäistä tiimityötä ja henkisenä tukena vanhempaa tukevaa myönteistä vuorovaikutusta. Vanhempien kokemukset keskinäisestä vanhemmuuden tuesta lapsen syntymän jälkeen olivat valtaosin myönteisiä. Osa vanhemmista koki keskinäisen vuorovaikutuksen heikentyneen, ja osalla äideistä odotukset tasapuolisesta työnjaosta eivät toteutuneet täysin. Vanhempien odotusten ja kokemusten perusteella yhteisvanhemmuuden keskinäinen tuki näyttäytyi moniulotteisena kokonaisuutena, jossa yhdistyi sekä käytännön tuki että henkinen tuki.