Puettavan liikuntateknologian suuret odotukset - Ranta, Niilo (2023)
Kaikkiallisen teknologian hyödyntäminen fyysisen aktiivisuuden ja muiden elämän osa-alueiden tukena on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Fyysiseltä kooltaan pienten liikuntateknologiaa soveltavien digitaalisten ratkaisujen suosio kasvaa erityisesti diginatiivien keskuudessa, vaikka tutkimukset osoittavat lukuisia haasteita niiden käyttöön liittyen. Teknologialla, joka on fyysisesti käyttäjässä kiinni, kulkee lähes jatkuvasti mukana ja sen ensisijainen tehtävä on mitata fyysisen aktiivisuuden osa-alueita, tarkoitetaan usein puettavaa liikuntateknologiaa, jonka tyypillisiä sovelluskohteita ovat urheilukellot ja älysormukset. Yksi puettavan liikuntateknologian suurimmista haasteita on lyhyt käyttöikä, jonka voidaan olettaa osittain johtuvan käyttäjien tavoitteiden ja tarpeiden epärealistisesta asettamisesta ennen teknologian hankintaa. Tämän tutkielman tarkoitus on syventää ymmärrystä puettavan liikuntateknologian ennakko-odotusten muodostumisesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Puettavaa liikuntateknologiaa käsittelevät tutkimukset ovat tähän asti korostaneet pääasiassa teknologian käyttöä ja sen ominaisuuksia, mutta ei niinkään teknologian käyttöä edeltävää aikaa tai käyttäjien liikunnallisen ja teknisen kompetenssin vaikutusta teknologian käyttövalmiuteen. Tutkimusaukosta havaitun tutkimusongelman havainnointiin hyödynnettiin teoriatriangulaatiota, joka mahdollisti tutkimuksen keskiössä olevan kehittyvän teknologian poikkitieteellisyyteen nojaavan kirjallisuuden ja teorian tutkimisen ja analysoinnin. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui kvalitatiivinen haastattelututkimus, jonka kohderyhmä koostui vähintään aktiivisesti liikuntaa harrastavista varhaisaikuisista, jotka omistavat tai ovat omistaneet puettavaksi liikuntateknologiaksi luettavan laitteen. Teemahaastatteluista koostuva aineisto käsiteltiin temaattisella analyysimenetelmällä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että puettavan liikuntateknologian käyttäjän ennakkoasenteella ja luonteella on merkittävä vaikutus odotusten muodostumiseen. Lisäksi erityisesti odotuksiin vastaavuuteen tai vastaamattomuuteen vaikuttaa olennaisesti yksilön fyysisen aktiivisuuden osa-alueet.