Logistiikkatietojärjestelmät sekä niiden haasteet organisaatiokontekstissa - Brandt, Hannes (2023)
Logistiikkatietojärjestelmät ovat erilaisia tietojärjestelmiä, joiden tarkoituksena on tukea sekä tehostaa logistiikkaprosesseja. Käyttötarkoituksia näillä järjestelmillä on erilaisten prosessien, kuten varastoinnin, kuljetusten, pakkausten ja tilaustenkäsittelyn tehostaminen sekä asiakaspalvelun parantaminen. Logistiikka-ala puolestaan kattaa suuren osan nykyistä maailmanlaajuista liiketoimintaa, ja logistiikka prosessit ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämmässä roolissa. Logistiikan uudet muodot, kuten e-logistiikka ja logistiikka 4.0, ovat myös lisänneet logistiikkatietojärjestelmien tarvetta. Tutkielmassa määriteltiin logistiikka-ala ja sen muodot, sekä sen käyttämät tietojärjestelmät tarkemmin. Lisäksi tarkasteltiin näiden järjestelmien rajoitteita, haasteita ja uhkia organisaatioille, niiden sidosryhmille sekä asiakkaille kirjallisuuskatsauksen avulla. Keskeisin tulos tutkielmassa oli logistiikkatietojärjestelmien olevan hyödyllisiä organisaatioille, varsinkin mitä digitaalisestikypsempiä nämä organisaatiot ovat. Samoin organisaation koolla on merkitystä logistiikkatietojärjestelmien hyödyllisyyteen. Osalla organisaatioista on silti ollut vaikeuksia implementoida ja käyttää logistiikkatietojärjestelmiä tehokkaasti. Logistiikkatietojärjestelmien suurin heikkous löytyy yleisesti inhimillisestä virheestä, kuten järjestelmän väärinkäytöstä tai huonosta valmistautumisesta niiden implementointi- ja integrointiprosesseihin. Muita uhkia ovat yllättävät kustannukset, tulokselliset tappiot häiriötoiminnoista, tietoturva-, yksityisyys- ja kyberturvallisuuskysymykset. Tutkimuksen tuloksista voivat hyötyä esimerkiksi logistiikkaorganisaation johtoasemassa olevat, omien logistiikkatietojärjestelmien arvioinnissa sekä hankintojen suunnittelussa. Jatkotutkimuksia aiheita tutkielman pohjalta voi esimerkiksi olla yksittäisien haasteiden tai järjestelmien tarkempi tutkinta.