Digitaalisten terveysteknologioiden hyödyntäminen kansantautien ehkäisyssä - Laitinen, Joonas (2023)
Kansantaudit ovat laajoja väestöryhmiä koskettavia kroonisia sairauksia, jotka lyhentävät ihmisten elinikää sekä aiheuttavat suuria kustannuksia yhteiskunnalle. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on selvittää, minkälaisia digitaalisia terveysteknologioita kansantautien ehkäisyssä hyödynnetään ja mikä niiden vaikuttavuus on. Tulokset osoittavat, että erilaiset m-health-teknologiat ovat yleisimpiä teknologioita, joita preventiossa hyödynnetään. M-health-ratkaisut ovat yleisimmin toteutettu älypuhelimen välityksellä, hyödyntäen internettiä sekä erilaisia sensoreita. Älypuhelimet tarjoavat laajoja mahdollisuuksia terveyden edistämiseen, kuten internetin, kameran, applikaatioita, sensoreita ja mikrofonin. M-health-teknologioita hyödynnettiin tutkimusten mukaan eniten ihmsiten elämäntapamuutosten edistämiseen. Eniten tutkimusnäyttöä kertyi diabeteksen ja mielenterveyden häiriöiden ehkäisemisestä digitaalisten terveysteknologioiden avulla. Sen sijaan sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksien ehkäisyssä vaikuttavuuden toteaminen osoittautui haasteellisemmaksi, koska nämä krooniset sairaudet kehittyvät pitkän aikavälin kuluessa. Tutkielman tarkoituksena oli koota yhteen aiempaa kirjallisuutta digitaalisten terveysteknologioiden hyödyntämisestä kansantautien ehkäisyssä.