Acetylacetonates and their nitrogen derivatives as antenna ligands for lanthanoid ions - Auvinen, Oona (2023)
Tässä pro gradu työssä tutkitaan lantanoidien luminesenssia keskittyen asetyyliasetonaatti (AcAc) johdannaisiin sekä erityisesti niiden typpijohdannaisten, ketoiminaattien (NacAc), käyttöön antenniligandeina lantanoidien luminesenssin tehostamiseksi ja luminoivien sensorien kehittämiseksi. Lantanoidiyhdisteet soveltuvat monenlaisiin teknologisiin käyttökohteisiin kuten LED valoihin, aurinkokennoihin, väärentämistä estäviin tunnisteleimoihin ja fluoresoiviin antureihin ainutlaatuisten fotonisten ja elektronisten ominaisuuksiensa ansiosta, joita esitellään tutkielman alussa. Tutkielmassa käydään läpi myös lantanoidien luminesenssin taustalla olevia mekanismeja, mukaan lukien energian siirtoprosessit ja valoherkistys (photosensitization), jonka jälkeen käydään läpi AcAc ja NacAc ligandien sekä niiden lantanoidikompleksien synteesejä ja optisia ominaisuuksia. Lopuksi tutustutaan joihinkin AcAc lantanoidiyhdisteiden sovelluksiin sensoreina.