Työhyvinvoinnin rakentuminen fyysisesti kuormittavassa kausityössä - Honkanen, Sara (2023)
Työhyvinvointi on aiheena aina ajankohtainen, sillä se koskettaa jokaista työssä käyvää ihmistä sekä jokaista työnantajaorganisaatiota ympäri maailman. Eritoten 2020-luvulla ihmisten hyvinvointia ja työmarkkinoita ovat koetelleet koronapandemia ja Ukrainan sota välillisvaikutuksineen. Työmarkkinat ovat muutoksen keskellä ja epävarmuus on ollut vahvasti läsnä. Tämä kaikki on heijastunut myös fyysisesti raskasta kausityötä tekevien henkilöiden työmarkkinoille. Tämän vuoksi päätinkin lähteä tutkimaan, kuinka työhyvinvoinnin koetaan rakentuvan ja millaisia merkityksiä sille annetaan kyseisessä kontekstissa. Tutkielman teoriapohja käsittelee työhyvinvoinnin käsitettä ja rakentumista yleisellä tasolla, mutta myös työhyvinvointia kausityön näkökulmasta. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto kerättiin hyödyntäen puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastattelut kerättiin asfaltointialan työntekijöiltä, jotka tekevät tutkimuksen aiheen mukaista fyysistä kausityötä. Saatu aineisto analysoitiin puolestaan sisällönanalyysillä teemoittelun keinoin.