Teollisten IoT-laitteiden elinkaaren kyberturvallisuus - Kekki, Juuso (2023)
IoT-laitteita on käytössä monissa eri ympäristöissä ja niiden käytön lisääntyminen teollisissa ympäristöissä on jatkuvassa kasvussa. IoT-laitteiden käyttöön teollisuudessa liittyy trendi nimeltä Industry 4.0 ja monia käsitteitä, kuten Industrial internet of things (IIoT) ja cyber-physical systems. IoT-laitteiden käytöstä teollisuudessa löytyy kattavasti kirjallisuutta ja tutkimuksia. Tässä kirjallisuuskatsauksessa keskitytään IIoT-laitteiden elinkaaren kyberturvallisuuteen ja elinkaaren aikana ilmeneviin haasteisiin. Tämän kirjallisuuskatsauksen alussa esitellään käsitteet IIoT, Industry 4.0 ja cyber-physical systems (CPS), jonka jälkeen käydään läpi IoT-laitteiden elinkaari ja lopuksi elinkaaren kyberturvallisuus ja sen vaiheiden haasteet. Tutkimuksessa selviää, että keskeisimmät haasteet liittyvät IoT-laitteiden määrään, yleisten laitestandardien puutteeseen ja IoT-laitteiden toiminnallisiin rajoitteisiin.