Yksityissijoittajien koetut muutokset riskienhallinnassa kriisiaikoina – muutosta vai ei? - Koukku, Niklas (2023)
Kriiseillä on tapana heiluttaa markkinoita niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin, vaikutusten ollessa erikokoisia monista eri syistä. Vaikka kriisit aiheuttavatkin monesti arvon menetystä yksityissijoittajien portfolioissa, voi niitä vastaan silti kuitenkin mahdollisesti suojautua tehokkaalla riskienhallinnalla, kuten riittävän laajalla hajauttamisella ja suunnitelmallisella sijoitusstrategialla ja taustatyön tekemisellä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on analysoida, kokeeko suomalainen yksityissijoittaja muuttavansa riskienhallinnan määrää ja laajuutta kriisiaikoina. Tutkittavia muuttujia tässä tutkimuksessa ovat tilinpäätösanalyysin, hajauttamisen sekä toimeksiantojen määrä. Muutoksia pyritään selittämään regressioanalyysin avulla erilaisilla taustatekijöillä, kuten riskinsietokyvyllä ja sijoituspäätöstä edeltävällä taustatyöllä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään tärkeimpinä pidetyt laskenta- toimen tunnusluvut sekä suosituimmat toimialat kriisiaikoina ja niiden jälkeen sekä odotuksia markkinoiden kehityksestä. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisin tutkimusmenetelmin ja data kerättiin verkkokyselyllä, johon saatiin yhteensä 227 vastaajaa. Vastauksia analysoitiin muun muassa korrelaatiomatriisien sekä monimuuttujaregression avulla ja tulokset esitellään kaavioiden ja taulukoiden avulla. Tutkimuksen päätuloksina selvisi, että keskimäärin suomalainen yksityissijoittaja ei juurikaan tee laajempaa tilinpäätösanalyysia, eikä sen määrä täten myöskään muutu kriisiaikoina. Ainoastaan ne henkilöt, jotka pitävät laskentatoimen informaatiota tärkeänä, kokivat lisänneensä analyysin määrää. Hajauttamisen määrän koettiin lisääntyneen noin kolmasosan kohdalla, tärkeimpänä selittävänä tekijänä muiden sijoittajien tarkkailu. Toimeksiantojen koettiin sen sijaan sekä lisääntyneen että vähentyneen noin viidesosalla vastaajista, tärkeimpänä selittävänä tekijänä riskinsietokyky. Käytetyin tunnusluku on P/E-luku ja kovin usko sijoittajilla on energiahuollon toimialaan kriisiaikoina ja sen jälkeen. Yleisesti ottaen vastaajilla on optimistinen näkemys markkinoiden kehityksestä vuoden 2023 loppuun mennessä.