Tekoälyn mahdollisuudet kyberuhkien jatkuvan valvonnan ja torjunnan työkaluna - Sippola, Jan (2023)
Nopea teknologian kehitys on saanut ihmiset ja yhteiskunnat riippuvaisemmiksi entistä monimutkaisemmista järjestelmistä ja yhä useampi yritys ja organisaatio käyttääkin laajasti tietotekniikkaa eri toiminnoissaan. Tämä kehitys on tuonut mukanaan lisääntyneet, entistä monimutkaisemmat kyberturvallisuutta koskevat uhat, joihin vastaamiseen tekoälystä on haettu apua. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää tekoälyn käyttömahdollisuuksia kyberturvallisuuden parantamiseksi erityisesti jatkuvan valvonnan alueella. Tutkielma toteutettiin joidenkin menetelmien osalta systemaattista katsausta lähestyvänä kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoitiin monipuolisesti tutkimuksia ja artikkeleita tekoälystä, kyberturvallisuudesta, jatkuvasta valvonnasta ja tekoälyn käytöstä kyberturvallisuudessa. Tekoäly ja kyberturvallisuus ovat käsitteinä laajoja, joten niiden määritelmiä ja niihin liittyviä seikkoja käsiteltiin tutkielmassa aiheen kannalta olennaisin osin. Tutkielman tulokset osoittivat, että tekoälyllä on suuri potentiaali erityisesti kyberuhkien jatkuvassa valvonnassa ja uhkien torjunnassa, vaikkakin sen käyttöön liittyy myös haasteita. Kyberympäristön jatkuvassa valvonnassa tekoäly osoittautui erittäin hyödylliseksi, sillä sen avulla voidaan havaita tehokkaasti esimerkiksi poikkeamia normaalista toiminnasta ja ennaltaehkäistä mahdollisia tulevia hyökkäyksiä. Erilaisten tekoälysovellusten avulla voidaan vastata kehittyneisiin ja monipuolistuviin kyberuhkiin tehokkaammin kuin perinteisillä menetelmillä. Tehokkaammat keinot kyberuhkien torjunnassa ovatkin tärkeitä, sillä teknologian kehityksen myötä myös kyberuhat ovat entistä kehittyneempiä ja monimutkaisempia. Tekoäly näyttääkin olevan välttämätön apu tulevaisuuden kyberuhkien ennaltaehkäisemisessä ja torjumisessa, ja organisaatioilla ja yrityksillä onkin jo nykyään käytössä erilaisia tekoälysovelluksia kyberympäristön jatkuvassa valvonnassa.