Kokonaisarkkitehtuurin haasteet julkishallinnossa ja yksityisissä organisaatioissa - Kokko, Nuutti (2023)
Kokonaisarkkitehtuuri toimii työkaluna organisaatioiden strategisessa suunnittelussa, auttaen ymmärtämään ja hallitsemaan organisaation kokonaiskuvaa yhdistäen liiketoiminta- ja IT-strategian. Vaikka kokonaisarkkitehtuuri on ollut terminä ja käytäntönä käytössä jo useita vuosikymmeniä, kirjallisuutta sen haasteista löytyy huomattavasti vähemmän kuin sen tuomista hyödyistä. Tutkielmassa keskitytään kokonaisarkkitehtuurin mahdollisiin haasteisiin ja pyritään havaitsemaan keinoja, joilla organisaatiot voivat ehkäistä näitä yleisiä haasteita. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jonka lähteet pyrittiin valitsemaan niiden ajankohtaisuuden sekä tämän tutkielman kannalta relevantin sisällön perusteella. Tutkielmassa havaittiin, että vaikka koko-naisarkkitehtuurilla on monia etuja, useat organisaatiot kohtaavat sen toteuttamiseen liittyviä haasteita, joiden tunnistaminen on tulevaisuuden kokonaisarkkitehtuurityön onnistumisen kannalta avainasemassa. Tutkimuksessa saatiin selville, että organisaatiot kohtaavat kokonaisarkkitehtuuria toteuttaessaan useita haasteita, joista merkittävimpinä voidaan pitää organisaation heikkoa sisäistä kommunikaatiota ja puutteellista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tutkielmassa korostetaan organisaation johdon roolia kokonaisarkkitehtuurin toteutuksen tukijana ja keskittymistä kommunikaation ja yhteistyön edistämiseen organisaation eri osien välillä. Myös teknologioiden jatkuva kehittyminen ja työympäristöjen muutos ovat vaikuttaneet ja tulevat tulevaisuudessa vaikuttamaan kokonaisarkkitehtuurin painopisteisiin ja toteutustapoihin. Tämän tutkimuksen avulla organisaatiot voivat saada arvokasta tietoa kokonaisarkkitehtuurin hyödyistä ja haasteista, mikä auttaa niitä suunnittelemaan ja toteuttamaan tehokkaampia ja kestävämpiä kokonaisarkkitehtuureja. Samalla tutkimus edistää kokonaisarkkitehtuurin alan kehitystä ja tarjoaa lähtökohdan jatkokeskusteluille ja tutkimukselle kokonaisarkkitehtuurin haasteista ja ratkaisuista sekä julkishallinnon että yksityisen sektorin organisaatioiden kontekstissa.