Effects of exercise mimicking mechanical stimulation on gene expression in human myotubes and endothelial cells - Niemi, Erik (2023)
Liikunnan tiedetään edistävän ihmisten terveyttä, mutta kaikkia liikunnan terveyshyötyjen solu- ja molekyylibiologisia vaikutusmekanismeja ei vielä täysin tunneta. Eläviin organismeihin kohdistuu kaiken aikaa mekaanisia voimia, jotka vaikuttavat niiden biologisiin toimintoihin johtuen mekanotransduktiosta. Näitä mekaanisia ärsykkeitä esiintyy erityisesti fyysisen aktiivisuuden aikana. Biologisten prosessien tutkiminen kokonaisissa organismeissa on erityisen haastavaa, minkä takia in vitro -mallien käyttäminen mekanotransduktion tutkimisessa on tärkeää. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella mekaanisen stimulaation solumallin vaikutuksia ihmisen myotuubien ja endoteelisolujen geeniekspressioon.