Impact of positive credit register on the lending process in Finnish retail credit market - Valtonen, Petra (2023)
Tämä pro gradu –tutkielma tutkii Suomessa keväällä 2024 käyttöön tulevan Positiivisen luottotietorekisterin vaikutusta kuluttajaluottoja myöntävien luotonantajien luotonmyöntöprosessiin. Positiivinen luottotietorekisteri on valmisteilla oleva rekisteri, joka kerää ja kokoaa tiedot kuluttajien luotoista sekä tuloista. 2026 rekisteriin lisätään tiedot luonnollisille henkilöille elinkeinotoimintaa varten myönnetyistä luotoista. Rekisterin kehittäjänä sekä sen ylläpitäjänä toimii Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö, jonka kanssa tämä tutkimus on tehty yhteistyössä. Luottotietorekistereitä voidaan pitää vastauksena epäsymmetriseen informaatioon. Epäsymmetrisellä informaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa transaktion yhdellä osapuolella on enemmän informaatiota kuin toisella. Luottotietorekisterit ovat maailmalla hyvin yleisiä ja Suomi onkin yksi harvoista EU-maista, joissa positiivista luottotietorekisteriä ei ole vielä käytössä.