Tekoälyn hyödyntäminen teollisten valmistusprosessien parantamisessa - Mauno, Topias (2023)
Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata tekoälyn nykytilaa ja sen mahdollisia sovelluksia valmistusteollisuudessa. Tekoäly on viime vuosikymmenen aikana noussut merkittäväksi innovaation lähteeksi useilla eri teollisuudenaloilla, erityisesti laskentatehon jatkuvan kasvun seurauksena. Valmistussektori ei ole poikkeus, sillä se tuottaa runsaasti dataa laitteista, tuotantoprosesseista ja toimitusketjun toiminnoista, joita tekoäly voi hyödyntää optimoimaan tehokkuutta, parantamaan tuotteiden laatua ja edistämään innovatiivisia valmistusratkaisuja. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan erilaisia tekoälyn menetelmiä ja sovelluksia valmistusprosessissa erityisesti tuotannon suunnittelun, laadunvalvonnan ja ennakoivan huollon näkökulmasta. Tutkielman keskeisimmät havainnot osoittavat, että tekoälyn integrointi teollisiin valmistusprosesseihin voi merkittävästi tehostaa näitä alueita. Katsaus päättyy pohdintaan tekoälyn roolista, mahdollisuuksista, haasteista, sekä tarpeesta aiheen jatkotutkimukselle alati muuttuvassa valmistusteollisuudessa.