Cost-effectiveness of telerehabilitation compared with usual care in chronic musculoskeletal disorders : systematic review - Chichaeva, Julija (2023)
Tuki- ja liikuntaelinsairauksia esiintyy kaikissa väestöryhmissä ja ne rajoittavat merkittävästi ihmisen toimintakykyä vähentäen hyvinvointia ja osallistumista sekä näyttäytyen esimerkiksi ennenaikaisena eläköitymisenä. Väestön ikärakenteen muutos ja tarttumattomien sairauksien lisääntynyt ilmaantuvuus tulee tulevaisuudessa lisäämään tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sairaustaakkaa entisestään. Lisääntynyt kuntoutuspalvelujen tarve lisää osaltaan taas terveydenhuollon henkilöstön ja taloudellisten resurssien tarvetta. Aiemman tutkimuksen valossa etäkuntoutus parantaa kuntoutuksen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä saattaa tarjota ratkaisun terveydenhuollon kasvaviin kustannuksiin ja työvoiman tarpeisiin. Tämän systemaattisen katsauksen tavoitteena on verrata etäkuntoutuksen (intervention) resurssien käyttöä, kustannuksia ja kustannusvaikuttavuutta (outcomes) tavanomaiseen hoitoon (comparator) kroonista tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavilla (participants). Tämä artikkelimuotoinen pro gradu -tutkielma alkaa teoreettisen taustan osuudella ja jatkuu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen artikkelin käsikirjoituksena. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tietokantahaku toteutettiin MEDLINE (Ovid), CINAHL, Eric, PsycINFO (Ebsco), PEDro ja NHS Economic Evaluation Database (NHS EED -tietokannoista 17.12.2022. Mukaan otettujen tutkimusten laatu arvioitiin JBI Taloudellisten arvioiden kriittisen arvioinnin tarkistuslistaa hyödyntäen. Aineistoanalyysi toteutettiin narratiivisesti sekä JBI:n The Dominance Ranking Matrix (DRM) -työkalun avulla. Tutkimukset olivat heterogeenisiä osallistujien, interventioiden, tulosmuuttujien sekä menetelmien suhteen, minkä vuoksi meta-analyysiä ei voitu toteuttaa. Mukaan otettiin kolme, vuosina 2013–2020 toteutettua, satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta, joissa osallistujien diagnooseina oli ylä- ja alaraajojen sekä selän ongelmat ja lonkan/ polven nivelrikko. Etäkuntoutusinterventio saattoi olla sekamuotoinen tai kokonaan etänä tapahtuva ja sen sisältö vaihteli pelkästä puhelinkontaktista erilaisten mobiili- ja websovellusten käyttöön. Kliinistä vaikuttavuutta kuvasivat terveyteen, toimintakykyyn sekä elämänlaatuun liittyvät tulosmuuttujat. Taloudelliset tulosmuuttujat sisälsivät sekä suoria että epäsuoria kustannuksia. Lisäksi inkrementaalinen kustannusvaikuttavuussuhde (ICER) laskettiin kaikissa tutkimuksissa. Kustannuksia tarkasteltiin kuntoutujien, ammattilaisten, terveydenhuollon sekä yhteiskunnan näkökulmista. Etäkuntoutus todettiin saman hintaiseksi ja yhtä vaikuttavaksi tavanomaiseen hoitoon verrattuna kahdessa tutkimuksessa ja edullisemmaksi sekä vaikuttavammaksi yhdessä tutkimuksessa. Etäkuntoutus on potentiaalinen vaihtoehto tavanomaisen kuntoutuksen rinnalle tai lisäksi, sillä se ilmeisesti on vähintään yhtä tehokasta ja saman hintaista kroonista tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavilla. Tutkimusten tuloksissa oli ristiriitaa ja niiden pieni määrä sekä heterogeenisyys heikensi tulkittavuutta. Lisää metodologisesti laadukkaita ja tarkoituksenmukaisia taloudellisia arviointeja tarvitaan etäkuntoutuksen kustannusvaikuttavuuden arvioimiseksi.