Pakolaistyön asiantuntijuuteen kasvaminen - Metsola, Sanni (2023)
Tutkielmani aiheena on tutkia, miten pakolaistyön kentällä eri tehtävissä työskentelevien ammattilaisten asiantuntijuus on kehittynyt heidän uransa aikana. Aineistonani toimii kolme teemahaastattelua, joista saadun materiaalin käyn läpi teemoittelun avulla. Tutkielmassani on kaksi tutkimuskysymystä; miten ammattilaisen asiantuntijuus on kehittynyt pakolaistyön kentällä ja mitkä asiat myötävaikuttavat asiantuntijuuden kehittymiseen. Tässä tutkielmassa pakolaistyöllä tarkoitetaan sosiaalialalla tehtävää työtä pakolaisten parissa, esimerkiksi sosiaalityötä, terapiaa ja mielenterveystyötä. Tutkielmassani kolme pakolaisten kanssa työskentelevää asiantuntijaa, yksi sosiaalityöntekijä ja kaksi psykologia, määrittävät pakolaiskentällä kehittyvän asiantuntijuuden haastattelupuheen kautta. Tutkielmassa selvitettiin kolmen pakolaistyön parissa työskentelevän asiantuntijan urakehitystä, asiantuntijuuden kehittymistä, sekä siihen vaikuttavia tekijöitä. Aineisto osoitti, että asiantuntijuus kehittyy jatkuvasti monin eri tavoin ja siihen vaikuttavat muun muassa kiinnostus, verkostoituminen, yhteistyö, rohkeus ja uusien asioiden kokeileminen. Horisontaalinen siirtyminen eri osa-alueiden ja tehtävien välillä vahvistaa asiantuntijuutta. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa, yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja uteliaisuus ovat keskeisiä tekijöitä asiantuntijuudessa. Oman kiinnostuksen ja positiivisten rakenteellisten muutosten havaittiin myös edistävän asiantuntijuuden kehitystä.