Classification of cortical TMS locations according to multiple upper limb muscle responses - Onnia, Vesa (2023)
Johdanto. Motorisen aivokuoren alueita on aiemmin kartoitettu siltä kannalta, että yksittäisillä lihaksilla on aivokuorella edustusalueita, joista niitä kontrolloidaan. Vähitellen on ymmärretty, että tällaiset edustusalueet ovat päällekkäisiä. Tämän on oletettu olevan osoitus lihasten välisistä synergioista, sekä motorisen aivokuoren toiminnallisista alueista, joista toimintoja ohjataan. Motorisen aivokuoren kartoitukseen liittyvä tutkimus onkin menossa toiminnalliseen suuntaan ns. toimintakarttojen löytämiseksi. Tällaisessa tutkimuksessa olisi edullista, jos tahdonalaisen liikkeen perusteella mitattuja tekijöitä voitaisiin liittää spesifeihin motorisen aivokuoren lokaatioihin. Tämä vaatisi esimerkiksi mahdollisuutta liittää transkraniaalisen magneettisen stimulaation (TMS) indusoimat motoriset herätepotentiaalit (MEP) tahdonalaisesta liikkeestä tallennettuun elektromyografiaan (EMG). Ennen tätä pitäisi tietää, kuinka tarkasti motorisen aivokuoren eri alueet voidaan erottaa toisistaan näiltä alueilta stimuloitujen MEP–signaalien perusteella. Tätä tarkoitusta varten tämä opinnäytetyö käsittelee useista TMS–menetelmää käyttäen stimuloiduista yläraajan lihaksista tallennettujen MEP–vasteiden luokittelua niitä vastaavien aivokuoren sijaintien mukaisiin luokkiin. Myös erilaisten lihasyhdistelmien vaikutusta luokittelutarkkuuteen tutkittiin.