Arvon yhteisluonti jatkuvassa ohjelmistokehityksessä - Mäkitalo, Matilda (2023)
Nopeat liiketoimintaympäristön muutokset ovat ajaneet IT-alan yritykset tuotantokeskeisestä ajattelusta asiakaskeskeisempiin ohjelmistotuotannon malleihin, joissa asiakas ja asiakkaan tarpeet otetaan tarkastelun kohteeksi läpi kehitysprosessien. Tämä muutos on tuonut arvon yhteisluonnin yhtenä merkittävänä ratkaisuna asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseksi. Arvon yhteisluonnin merkitys kasvaa entisestään tulevaisuudessa, mutta sen muotoutuminen on yksilöllistä jokaiselle yritykselle. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan arvon yhteisluontia ilmiönä ja sen toteutumista jatkuvassa ohjelmistokehityksessä. Tässä tutkimuksessa perehdytään arvon yhteisluontiin ja jatkuvaan ohjelmistokehitykseen. Tutkimus on toteutettu tapaustutkimuksena, joka koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja teemahaastatteluista kohdeyrityksessä. Tutkimuksen tavoitteena on laajentaa ymmärrystä arvon yhteisluonnin toteutumisesta jatkuvassa ohjelmistokehityksessä ja tunnistaa tulevaisuuden kehityskohteita. Tutkimuksessa arvon yhteisluontia kannatteleviksi, tärkeimmiksi teemoiksi nousivat asiakkaan ja yrityksen välinen vuorovaikutus ja arvon yhteisluontia tukevat prosessit. Tutkimus antaa tärkeää tietoa arvon yhteisluonnista jatkuvan ohjelmistokehityksen kontekstissa ja tunnistaa konkreettisia kehityskohteita kohdeyrityksen arvon yhteisluonnin edistämiseksi. Tutkimuksen tulokset synnyttivät myös mahdollisia jatkotutkimus aiheita, joihin lukeutuvat mm. laajempi tutkimus arvon yhteisluonnista jatkuvan ohjelmistokehityksen kontekstissa, arvon yhteisluonnin sitouttavan vaikutuksen tutkiminen, sekä erilaisten suhdekokemusten vaikutus arvon yhteisluontiin ja arvon kokemukseen.