Eroisien näkemyksiä vanhemmuuden vastuusta - Leinonen, Eveliina (2023)
Tämän pro gradu tutkielman tarkoituksena oli kuvailla eroisien näkemyksiä vanhemmuuden vastuusta eron jälkeisessä vanhemmuudessa. Tutkielma liittyi Jyväskylän yliopiston ”Yhteistyövanhemmuus eron jälkeen” tutkimushankkeeseen. Tutkimusaineistona käytettiin 11 eroisän puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin eroisien vastuuilmauksia aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksesta oli tunnistettavissa isien ilmaisemana viisi vanhemmuuden vastuu luokkaa, jotka olivat: vastuu yhteistyövanhemmuudesta, juridinen vastuu, kasvatusvastuu, vastuu lapsen hyvinvoinnista ja hoidosta sekä taloudellinen vastuu. Tutkimuksessa havaittiin isien jäävän äitejä pienempään roolin vanhemmuuden vastuutehtävissä, vaikka isillä näyttäytyi halukkuutta ottaa vastuullisempaa roolia lapsen elämässä eron jälkeen. Tulosten perusteella vastuun jakautumisen taustalla on usein rakenteellisia syitä, kuten esimerkiksi asumis- ja huoltajuusjärjestelyt. Ero- ja yhteistyövanhemmuutta tulisi tutkia entistä enemmän isien näkökulmasta. Niiden tutkiminen on erityisen tärkeää siitä syystä, että silloin eroammattilaiset ja viranomaiset saisivat enemmän tietoa erovanhemmuuden ja isyyden tukemisesta ja isien sitouttamisesta lapsen elämään sekä näkökulmia huoltajuusratkaisuihin. Isiä tulisi tukea eron jälkeisessä isyydessä ja läheisten suhteiden ylläpitämisessä lapsiinsa, jotta myös isät saisivat pitää vastuullisen vanhemman roolin lapsen elämässä eron jälkeen.