Naisten kokemuksia aikuisiän autismidiagnoosin merkityksestä - Huotari, Annu; Nousiainen, Nelli (2023)
Naisten autismia on tutkittu jonkin verran kansainvälisesti, mutta suomalaista tutkimusta on vielä hyvin vähän. Aiheesta on tärkeää tuottaa uutta tietoa, jotta naisten autismia diagnosoitaisiin varhaisemmassa vaiheessa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin naisten kokemuksia autismidiagnoosin saamisesta aikuisiällä. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, millaisia haasteita naisten elämässä on ollut ennen diagnoosia, sekä miten autismidiagnoosin saaminen on muuttanut naisten elämää. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus. Tutkimusaineistoa varten haastateltiin seitsemää aikuisiällä autismidiagnoosin saanutta naista. Tutkimusaineiston keruu toteutettiin yksilöhaastatteluina etäyhteyksin. Aineisto analysoitiin temaattista analyysia hyödyntäen. Tutkimustuloksissa ilmeni, että naisilla on esiintynyt autismille tyypillisiä piirteitä jo varhain lapsuudessa sekä naamioivaa käyttäytymistä ennen diagnoosin saamista. Autismidiagnoosi oli naisille helpotus, sillä se antoi selityksen aiemmille haasteille. Lisäksi diagnoosi paransi elämänlaatua. Toisaalta autismidiagnoosin saaminen aiheutti negatiivisia tunteita, sillä se aiheutti leimaamista ja suruprosessin läpikäymistä. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että tietoisuutta tyttöjen ja naisten autismista tulee lisätä, jotta lieväoireisetkin naiset saisivat autismidiagnoosin jo varhaisessa vaiheessa. Tietoisuutta tulisi lisätä koko yhteiskunnassa, jotta autismikirjon naisten kokema leimaaminen vähenisi ja ihmiset ymmärtäisivät autismia paremmin. Myös opettajien valmiuksia tunnistaa naisten autismikirjon piirteitä jo varhaisessa vaiheessa tulisi lisätä.