N-Haloreagenssit ja halogeenisidos orgaanisessa synteesissä - Komulainen, Joonas (2023)
Tutkielma käsittelee N-substituoituja haloreagensseja ja niiden käyttöä halosyklisoinnissa, erityisesti halosykloeetteröinnissä ja -laktonisoinnissa. Halosyklisointireaktioiden osalta esitetään esimerkkejä reaktioiden käytöstä luonnonaineiden kokonaissynteesissä. Lisäksi tutkielma käsittelee halogeenisidoksen hyödyntämismahdollisuuksia orgaanisessa synteesissä ja katalyysissä. Lopuksi halogeenisidoksen biologisia ja lääkekemiallisia ominaisuuksia käsitellään lyhyesti. Kokeellinen osio sisältää halolaktonisointikokeita, joissa reaktion saannon osoitettiin lievästi paranevan lisäämällä seokseen halogeenisitoutuvaa reagenssia.