"Kaunis on ihan muun näköinen kuin sinä olet" : lapsuuden ja nuoruuden aikainen ulkonäköön puuttuminen ja ulkonäkösuhde aikuisena - Kultamaa, Iida (2023)
Tarkastelen tutkielmassani millaisia ulkonäköön puuttumisen ja suhtautumisen tapoja tutkimusaineiston vastaajat muistavat kokeneensa lapsuutensa ja nuoruutensa lähisuhteissa, miten he kokevat lapsuus- ja nuoruuskokemuksiensa vaikuttaneen ulkonäkösuhteeseensa aikuisena sekä miten sukupuoleen liittyvät normit, roolit ja merkitykset näkyvät niin ulkonäköön puuttumisen ja suhtautumisen tavoissa vastaajien lapsuus- ja nuoruusaikana kuin ulkonäkösuhteessa aikuisena. Perhe lapsuuden ja nuoruuden lähisuhteineen on keskeinen instituutio ulkonäköihanteiden ja -normien uusintajana ja tuottajana. Lisäksi lapsuus ja nuoruus ovat ajanjaksona merkittävää aikaa yksilön ulkonäkösuhteen kehittymisen näkökulmasta.