Peptidoglykaanihydrolaasin siirtymätila-analogin synteesi - Kankkunen, Eveliina (2023)
Tutkielmassa tutustutaan bakteerien rakenteeseen ja niiden kasvuun ja hajoamiseen vaikuttaviin tekijöihin. Aluksi perehdytään peptidoglykaanin rakenteeseen ja synteesiin, minkä jälkeen käsitellään peptidoglykaania hajottavia entsyymejä eli peptidoglykaanihydrolaaseja ja antibiootteja. Lopuksi tutustutaan siirtymätila-analogeihin, niiden suunnitteluun ja käyttömahdollisuuksiin. Siirtymätila-analogien avulla voidaan tutkia entsyymien reaktiomekanismeja ja substraatin sitoutumiseen osallistuvia aminohappoja. Lisäksi niiden pohjalta on onnistuttu kehittämään inhibiittoreita erilaisille entsyymeille, ja tulevaisuudessa mahdollisesti uusia antibiootteja. Kokeellisessa osassa tarkoituksena oli valmistaa siirtymätila-analogi lysostafiini entsyymin substraatin sitoutumistutkimuksia varten. Työssä käytettiin lähtöaineina kahta aiemmin valmistettua yhdistettä. Synteesi ei kuitenkaan onnistunut, vaan suurimmaksi osaksi reaktiokolvista löytyi liuottimena käytettyä N-metyylimorfoliinia ja mahdollisesti sen suolaa N metyylimorfolinium kloridia.