Liikuntaa tukeva vanhemmuus : 7–10-vuotiaiden lasten käsityksiä ja kokemuksia liikuntaa tukevasta vanhemmuudesta - Lehtinen, Riku (2023)
Vanhemmilla ja vanhemmuuskäytänteillä on useiden aiempien tutkimusten perusteella selvä yhteys lasten fyysisen aktiivisuuden määrään, laatuun ja liikuntaan kohdistuvaan motivaatioon. Lisäksi itsemääräämisteorian mukaisten psykologisten perustarpeiden, autonomian, kompetenssin ja osallisuuden tarpeiden täyttymisellä on todettu olevan yhteys positiivisiin liikuntakokemuksiin ja liikuntamotivaation vahvistumiseen. Liikunnalliseen elämäntapaan kiinnittyminen alkaa lapsuudessa, minkä vuoksi on tarpeellista tutkia lasten liikuntainnostukseen vaikuttavia tekijöitä lasten sosiaalisissa ja fyysisissä ympäristöissä.