Vesiliukoisten tekstiiliväriaineiden talteenotto metalliorgaanisilla huokoismateriaaleilla - Alapiha, Jesse (2023)
Tämän tutkimuksessa tavoitteena perehtyä tekstiiliteollisuuden väriaineisiin ja tarkastella mahdollisia talteenottotekniikoita niiden poistamiseksi vesistöistä. Työn kirjallisuuskatsauksessa käytiin läpi tekstiiliteollisuudessa käytettäviä väriaineita ja niiden vaikutuksiin ympäristössä. Myös erilaiset menetelmät väriaineiden poistamiseksi vesistöistä olivat tarkastelun kohteena. Poistomenetelmissä keskityttiin erityisesti metalliorgaanisiin huokosrakenteisiin, ja niiden potentiaaliin adsorptoida väriaineita. Tutkielman perusteella metalliorgaaniset huokosrakenteet ovat yksi mahdollisista menetelmistä väriaineiden poistamiseen ympäristöstä.