Kärsiviä siskoksia ja kaunista kapinaa : narratiiveja nu shusta nykypäivän mediateksteissä - Rantala, Siiri (2023)
Nu shu (suomeksi käännettynä ''naisten kirjoitus'') on Kiinan maaseudulla Jiangyongissa Hunanin maakunnassa kehitetty kirjoitusjärjestelmä, joka on ollut yksinomaan naisten käytössä. Kirjoitusjärjestelmän syntymisen ajankohdasta ei ole varmaa tietoa, mutta se on ollut käytössä ainakin 1800-luvun Jiangyongissa. Se on todennäköisesti maailma historian ainuoa naisten kehittämä, yksinomaan naisten käytössä ollut kirjoitettu kieli. Tämän takia nu shua kutsutaan usein naisten salakieleksi ja sen mystisyys on herättänyt paljon kiinnostusta kirjoitusjärjestelmää kohtaan myös länsimaissa. Tutkielma tarkastelee sitä, millä tavalla nu shusta nykypäivän länsimaalaisissa mediateksteissä puhutaan ja mitä asioita siihen liitetään. Narratiivista tutkimusmenetelmää hyödyntäen tutkimus nostaa esiin nu shua käsittelevistä mediateksteistä usein toistuvia narratiiveja ja tarkastelee mahdollisia syitä tietynlaiseen kerrontaan.