Kilpaurheilijoiden kohtaamat teknostressitekijät liikuntateknologian käytössä - Pyylöniemi, Joonas (2023)
Teknologian kehitys on tuonut mukanaan monenlaisia hyötyjä yhteiskunnalle sekä yksilöille, niin vapaa-ajan kuin organisaatioiden kontekstissa. Liikunta-teknologioiden kohdalla kehitys on mahdollistanut laitteiden kaupallistamisen ja niiden tuomisen osaksi ihmisten päivittäistä elämää. Puettavat liikuntateknologiset ratkaisut, kuten urheilu- ja älykellot sekä sykemittarit ovat omaksuttu vahvasti osaksi arkea päivittäisen toiminnan seuraamisessa. Itsensä jatkuva mittaaminen ja tiedon saaminen auttavat parantamaan käyttäjien hyvinvointia sekä tehostamaan suoriutumista, mutta kuten kaikissa teknologioissa, hyötyjen mukana tulee usein myös haittoja. Yksi kirjallisuudessa tunnistettu teknologioiden aiheuttama negatiivinen vaikutus on teknostressi, jonka yhteyttä liikuntateknologiaan on tutkittu hyvin vähäisesti. Tämä tutkimus pyrkii laajentamaan ymmärrystä liikuntateknologioiden ja teknostressin välisestä yhteydestä. Tutkimuksessa keskityttiin tunnistamaan käyttäjien kohtaamia teknostressitekijöitä sekä liikuntateknologian erityispiirteiden vaikutusta niiden kohtaamiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisia menetelmiä hyödyntäen ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Tutkittavat olivat kilpaurheilijoita, jotka olivat kokeneet jonkinlaista teknostressiä liikuntateknologioiden käytössä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikuntateknologian käytössä kohdataan monenlaista teknostressiä ja teknologian erityispiirteillä on vaikutusta tekijöiden kohtaamiseen. Yleisimmin kohdattuja teknostressin aiheuttajia olivat riippuvuus, epäluotettavuus sekä toimintamallien oppiminen. Vaikuttavia erityispiirteitä olivat muun muassa teknologian suostuttelevat ominaisuudet, itsensä mittaaminen ja vaatimus jatkuvalle käytölle. Tutkimus laajentaa ymmärrystä liikuntateknologioiden ja teknostressin välisestä suhteesta.