Prosocial tendencies in despotic rhesus macaques (Macaca mulatta) - Schroderus, Veera (2023)
Yhteistyöllä on tärkeä merkitys useiden lajien, esimerkiksi kädellisten, sosiaalisten yhteisöjen toiminnassa ja säilymisessä. Yhteistyön evoluutiota on tutkittu paljon, mutta sen välittömät syyt tunnetaan yhä huonosti. Yksi ehdotettu mekanismi kädellisten yhteistyön taustalla on prososiaalisuus, eli halu toimia toisia hyödyttävällä tavalla. Tämän hypoteesin mukaan prososiaaliset impulssit ohjaavat yksilön aloittamaan yhteistyön. On myös esitetty, että prososiaalisuus on kehittynyt lajeilla, joiden sosiaalinen rakenne on tasa-arvoinen. Prososiaalisuutta ei ole kuitenkaan juuri tutkittu despoottisilla lajeilla, joilla on jyrkkä sosiaalinen hierarkia. Erityisen vähän on tutkittu näiden lajien yksilöllisiä prososiaalisia taipumuksia, vaikka se voisi tarjota hyödyllisen näkökulman ominaisuuden adaptiivisuuden tutkimiseen. Tässä tutkimuksessa testasin kokeellisesti vankeudessa elävien, despoottisten reesusmakakien (Macaca mulatta) prososiaalisia taipumuksia käyttäen asetelmaa, jossa yksilöt saivat tarjota ruokaa valitsemilleen ryhmänsä jäsenille, mutta eivät itselleen (Group service paradigm). Testasin myös apinoiden käytöksen tavoitteellisuutta mittaamalla osallistumista samankaltaisiin kontrollikokeisiin, joista ensimmäisessä estin pääsyn ruokapalkkiolle ja toisessa en käyttänyt ruokapalkkiota ollenkaan. Kokeessa havaitsin tarkoituksellista ja proaktiivista prososiaalisuutta sekä ryhmätasolla, että yksilötasolla. Useat makakiyksilöt osallistuivat merkitsevästi enemmän koetilanteisiin kuin kontrolleihin, ja tarjosivat tarkoituksellisesti ruokaa lajikumppaneilleen ~38 % niistä koetilanteista, joissa se oli mahdollista. Havaittu käytös vertautuu sosiaalisesti tasa-arvoisempien lajien käytökseen. Kokeessa ruokaa tarjottiin merkitsevästi enemmän poikasille, lähisukulaisille ja yksilöiden välillä, jotka sietävät toisiaan paremmin (dyadic social tolerance). Hyötyjän iällä tai sukupuolella ei ollut merkitsevää vaikutusta. Tulokset osoittavat, että despoottisilla lajeilla voi ilmetä proaktiivista prososiaalisuutta, erityisesti sukulaisia kohtaan. Tämä viittaa siihen, että sukulaisvalinnalla ja muilla yksilökohtaisilla riippuvuussuhteilla voi olla tärkeä rooli prososiaalisuuden evoluutiossa kädellisillä, joiden sosiaalinen rakenne on hierarkinen.