ICOM:in museotyön eettisten sääntöjen rooli suomalaisessa museotyössä - Tuominen, Miamari (2023)
Tässä tutkielmassa käsitellään ICOM:in määrittelemien museotyön eettisten sääntöjen vaikutusta suomalaisessa museotyössä ja millaista keskustelua sääntöihin on kohdistettu. Tutkielmassa selvitetään myös ICOM:in museotyön eettisten sääntöjen muotoutumista ja niiden kehitysvaiheita. Tutkielmassa käsitellään kahta empiiristä aineistoa, joista ensimmäisenä käytetään eettisten sääntöjen eri versioita englannin ja suomen kielellä. Toisena empiirisenä aineistona on käytössä tutkielmaa varten tehty haastattelu Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa, jossa luodaan ajankohtainen ymmärrys Suomen kahden museoammattilaisten sääntöjen käytöstä ja heidän suhtautumisestaan sääntöihin. Tutkimusmenetelmänä käytetään laadullista sisällönanalyysiä, jossa yhdistetään havainnot säännöistä ja haastattelusta kirjallisuuskatsaukseen. Tutkielmassa hyödynnetään myös kansainvälisempää kirjallisuutta, joka tukee Suomen museokentän tarkastelua.