Testausautomaation haasteet maantieteellisesti hajautetussa ohjelmistoprojektissa - Pekkarinen, Toni (2023)
Tässä tutkielmassa selvitettiin, millaisia haasteita maantieteellisesti hajautetun testausautomaatiotiimin jäsenet kokevat testausautomaatioon liittyvän ja millainen vaikutus maantieteellisellä hajautuksella näihin haasteisiin on. Maantieteellisesti hajautettu tiimi tarkoittaa, että vähintään osa tiimin jäsenistä työskentelee maantieteellisesti eri sijainnissa kuin muut tiimin jäsenet. Tiimin kommunikaatio tapahtuu tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen. Hajautettuja tiimien hyötynä on paremman osaamisen löytäminen, sekä mahdollisuus halvempiin työntekijäkustannuksiin. Testausautomaatiolla tarkoitetaan ohjelmistotestauksen aktiviteettien automatisoimista. Ohjelmisto-testauksen aktiviteetteja on useita ja näiden automatisoimisella tavoitellaan resurssien säästämistä, sekä tehokkaampaa ja kattavampaa testausta. Hajautettuihin tiimeihin ja testausautomaatioon liittyy sekä hyötyjä, että haasteita. Hajautettujen tiimien haasteet liittyvät kommunikaatioon, tiedon siirtoon, sekä tiimin jäsenten sosiaalisiin suhteisiin. Testausautomaation haasteet voidaan jakaa organisaation haasteisiin ja teknisiin haasteisiin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kohdeprojektissa, millaisia haasteita hajautetun testausautomaatiotiimin jäsenet kokevat testausautomaation liittyvän ja millainen vaikutus tiimin jäsenten maantieteellisellä hajauttamisella näihin haasteisiin on. Tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen, jossa esitellään aikaisempaa tutkimustietoa hajautetuista tiimeistä sekä testausautomaatiosta. Kirjallisuuskatsauksen jälkeen toteutettiin laadullinen tutkimus, jossa aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Tutkielman kirjoittajalla oli myös mahdollisuus tutustua kohdeprojektin materiaaleihin. Teemahaastattelun teemat koostettiin kirjallisuuskatsauksen perusteella. Haastateltavat olivat kohdeprojektin testausautomaatiotiimin jäseniä ja he työskentelivät eri rooleissa. Kaksi haastateltavista oli suomalaisia ja kaksi haastateltavaa intialaisia. Tutkimuksen mukaan maantieteellisesti hajautetun testausautomaatiotiimin jäsenet kokevat kommunikaation, tiedon siirron ja luottamuksen tärkeäksi tiimin onnistumisen kannalta. Nämä voivat aiheuttaa haasteita maantieteellisesti hajautetussa tiimissä. Testausautomaation haasteita ovat liiketoiminnan ymmärtäminen ja liian vaikeat testiskriptit.