Nuorten minäpystyvyys liikunnan ja urheilun mahdollistajana - Rantanen, Niko (2021)
Minäpystyvyys on ihmisen toiminnan ydin, sen avulla ihmiset pystyvät toimimaan erilaisilla tavoilla. Minäpystyvyys on tärkeässä roolissa varsinkin nuorten kasvussa ja kehityksessä. Minäpystyvyyden teoria on tutkimuksen pohjana, sillä sen nähdään myös auttavan liikunnallisuuteen. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan nuorten minäpystyvyyttä nuorten liikunnan ja urheilun mahdollistajana. Tutkimuksessa kiinnostaa erityisesti nuorten omat kokemukset aiheesta. Tarkoituksena ei ole yleistää tutkimuksen tuloksia, vaan saada lisää tietoa ja näkemyksiä asiaan liittyen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelemalla nuoria heidän kokemuksiaan erilaisista ilmiöistä minäpystyvyyteen liitettävissä asioissa liikunnan ja urheilun saralla. Kun haluttiin tietää nuorten kokemuksista, toteutettiin tutkimus fenomenologis-hermeneuttisen ulottuvuuden kautta. Aineistona oli neljän nuoren teemahaastattelu, nuoret ovat jokainen eri tavalla olleet tai ovat yhä yhteydessä liikuntamaailmaan. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla laadullisen sisällönanalyysin mukaisesti. Tutkimuksen tuloksien tarkastelussa vahvistui käsitys minäpystyvyyden yhteydestä liikunnan ja urheilun harrastamiseen. Minäpystyvyyteen yhdistyvät asiat joko tukevat ja vahvistavat nuoren liikunnallisuutta tai heikentävät sitä. Nuorten kanssa toimivilla on tärkeä rooli olla tukemassa ja omalta osaltaan auttamassa liikunnallisten pyrkimysten kanssa. Liikunta ja urheilu rytmittävät nuorten päivittäistä elämää, luoden samalla terveen pohjan heidän kasvulleen.