Inclusive and semi-inclusive deeply inelastic lepton-hadron scattering in next-to-leading order perturbative QCD - Harmoinen, Aleksi (2023)
Työssä lasketaan rakennefunktiot ja vaikutusalat inklusiiviselle ja semi-inklusiiviselle syvälle epäelastiselle sironnalle Kvanttiväridynamiikan (QCD) häiriöteorian alinta seuraavassa kertaluvussa. Laskennassa käytetään dimensionaalista regularisointia ja renormalisaatio tehdään MS skeeman mukaan. Laskettuja vaikutusaloja ja muutamaa saatavilla olevaa kokeellisesti määritettyä partonitiheysfunktio- ja fragmentaatiofunktiokokoelmaa käytetään sitten elektroni-protoni sironnassa syntyvien varattujen pionien multiplisiteettien numeeriseen laskemiseen. Saatuja tuloksia verrataan HERMES-kokeen tuloksiin. Eri fragmentaatiofunktiokokoelmille lasketut multiplisiteetit vastaavat vaihtelevalla menestyksellä HERMES-kokeen tuloksia.