Vaatimusmäärittely epäonnistuneissa julkishallinnon IT-hankkeissa - Hiltunen, Joel (2023)
Välillä tietojärjestelmäprojektien lopputulemana on järjestelmä tai ohjelma, joka ei vastaa asiakkaan tarpeisiin. Epäonnistunut järjestelmä näkyy loppukäyttäjän arjessa huonona käyttökokemuksena, joka vie resursseja pois oleellisista työtehtävistä. Yksi merkittävä syy huonoon lopputulokseen on epäonnistunut vaatimusmäärittely. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, miksi projektien alussa järjestelmälle määritetyt ehdot eli vaatimukset eivät täyty, ja kuinka ongelmat tunnistetaan tapausten raportoinnissa ja tutkimuksessa. Tutkimuksen kohteena olevat IT-projektit rajattiin julkisen sektorin projekteihin, sillä useiden alan tutkimusten lähtökohdan perusteella olisi syytä olettaa, että julkiset IT-hankkeet epäonnistuvat yksityisiä useammin. Tutkimusta varten on etsitty tapaustutkimuksia sekä tutkimusraportteja Suomesta sekä ulkomailta. Tutkimuksessa havaittiin, että hankkeen toteutuksessa käytetty menetelmä vaikuttaa oleellisesti vaatimusmäärittelyyn. Verrattaessa julkisia ja yksityisiä projekteja eroja löydettiin, mutta ne ovat pienempiä kuin alkuasetelma antoi olettaa. Suurempi ero vaikuttaisi olevan pienten ja laajojen IT-projektien välillä, ja näkyvyyttä saavat julkiset projektit ovatkin usein nimenomaan laajoja hankkeita. Kaikissa tutkituista tapauksista löydettiin samoja vaatimusmäärittelyn haasteita kuin alan kirjallisuudesta.